Psihanaliză

                                             Jung sau Freud?

freudjung

Pe Jung îl putem numi un filosof și psiholog al pozitivismului. În orice nevroză sau depresie el vedea ceva pozitiv. Jung al nostru spunea:”Arătați-mi un om sănătos psihic și eu îl voi trata!”

-Ai probleme cu capul!-replica aceasta intervenea de fiecare dată în certurile frecvente ale Otiliei cu soțul. Normal, Otilia cu firea ei impulsivă și originalitatea unui vărsător veritabil face un scandal monstru la auzul unor asemenea cuvinte, apoi se liniștește de parcă nu s-ar  fi întâmplat nimic. Se apucă de citit literatură de specialitate ca să adune argumente și dovezi plauzibile ca ea este normală.

Dar ce este oare normalitatea? Oare nu-i și ea o invenție umană? E o simplă noțiune stabilită de factor uman se calmeaza ea. Starea aceasta de a se informa o ține câteva zile, timp în care soțul plecat nu o sună, nu-i scrie mesaje, o lasa sa-i treacă nebunia și să revină la normalitate. Și așa, Otilia se trezește peste o săptămână liberă, senină, fără păsărele în cap și cel mai important normală! Peste câteva zile îi sună soțul, care începe să-și alinte certăreața iubită și lucrurile se așează la locurile lor.

Jung rămâne undeva uitat în abisurile subconștientului desigur până la următoarea ceartă, iar pe fața Otiliei apare din nou zâmbetul ștrengăresc de odinioară și se gândește:” Oare ce-ar fi să-l explorez pe Freud?”

 

 

 

                                               Durerea pierderii

 

mW2MPhfvlAo

Omul începe să piardă ceva din momentul în care primește acest ceva. Nici o bucurie nu durează pentru el la infinit. Cu timpul și intensitatea emoțiilor spoiala primei impresii se duce. Și iarăși rămîne singur deoarece este coplesit de obisnuință-cel mai mare dușman al său.

Noi alegem în dependență de posibilități. Cu cît mai multe posibilități există, cu atît mai rău e pentru om. Noi alegem ceea ce ne putem permite sau aproape ne putem permite. Mai departe e sfîrșitul-primim ceea ce ne dorim. Dar bucuria trece rapid și rămîne efectul wow!, deoarece noi vedem ca ceea ce-am ales nu e atît de perfect cum ne-am imaginat. Sau aflăm ca există altceva mai bun decît ce-am ales inițial. Atunci înafară de regrete și dezamăgiri apare sentimentul de vinovăție și suntem nemulțumiți de noi. La aceasta se mai adaugă furia ca ceea ce ne-a dezamagit și nu mai este util e în posesia noastră. Apoi apar regretele că am pierdut alte posibilități, deorece orice alegere este sfîrșitul altor alternative. Psihicul nostru lucrează dupa schema- durerea pierderii e mai mare decît bucuria posesiei.

 

                                               Când ți se îneacă corăbiile.

 

Лузитания-гибель-корабляMai devreme sau mai târziu subconștientul perfid al fiecărei fetițe care deja s-a maturizat ajunge la concluzia că istericile, miorlăiala și indispoziția nu-i fac față unei femei puternice. O femeie adevărată trebuie să sufere în asa fel, încât să se oprească râurile în albia lor.

După aceasta subconștientul se ascunde ca un laș în tufiș și pândește vreun eveniment negativ important și așteaptă până se îneacă corăbiile. Vreți să știți cum e atunci când se scufundă Titanicul/ Cam ceva de genul acesta…

Atunci când Cristina ca o femeie adevărată, ghidată de necesitatea de a intra pe net pentru a degenera  lacrimi virtuale pe rețele de socializare și postează imagini romantice și statuturi mieroase găsite undeva în rețea acesta este primul pas spre impactul vasului cu ghețarul.

În urma impactului cu icebergul compartimentele etanșe încep să fie inundate foarte rapid. Și Cristina simțind pericolul, rămâne în pijama, include televizorul și molfăie la ciocolată de-i trosnesc fălcile, sărind de la un post TV la altul.

Corabia începe încet să se scufunde, înclinându-se în prova. Cristina este oarecum calmă. Primul indiciu al acestei liniști este frigiderul gol. De ce ar avea ea nevoie să manânce? Mâncarea e pentru aceia care n-au înțeles nimic și nu știu cu adevărat să sufere. Și în loc să manânce Cristina preferă să bea apă, în special ca la  tv ruleaza spotul publicitar-” pentru o viață sănătoasă e nevoie să bei minim doi litri de apă pe zi.” Dar Cristina va bea degrabă apa suficiantă condiției ei, apa oceanuilui în care i se ineacă corăbiile.

Apa în corabie ajunge la puntea superioară. Adâncimea la care se află corabia e direct proporțională cu hainele pe care Cristina le poartă în casă. Pijamalele sexy au fost aruncate undeva departe, căci dress code-ul celor care se află pe o corabie care se scufundă presupune nimicirea feminității și din dulap iese la iveală second hand-ul.

Cuprinsă de haos și de panica singurătății corabia se înclină din ce în ce mai tare, suprastructura cedează brusc și se rupe în două. Cristina păstrându-și poziția verticală se scufundă încet și ea și își dedică disperată tot timpul liber site-ului de matrimoniale.

Gata, corabia s-a inecat! Cristina pe la patru dimineața citeste Osho care e acum la modă și altă maculatură si sfaturi psihologice, care i se par sincere și în calitate de naufragiat sunt colacul ei de salvare. Cristina are nevoie de un  psihoterapeut. Dar pentru ce i-ar trebui sa cheltuie bani în plus dacă are prietene care o încurajează cu fraze de genul: Fii tare! Ia-te în maini! Dar în zădar, fata trebuie salvată de la înec.

 

У кого рядом лисенок?

Lisyonok

По мотивам  сказок«Сказки Маленького Лисенка» Игоря Фарбаржевич написана и следующая прекрасная цитата:

Лисёнок, — сказал лисёнок лисёнку, — ты помни, пожалуйста, что если тебе тяжело, плохо, грустно, страшно, если ты устал — ты просто протяни лапу. И я протяну тебе свою, где бы ты ни был, даже если там — другие звёзды или все ходят на головах. Потому что печаль одного лисёнка, разделенная на двух лисят — это ведь совсем не страшно. А когда тебя держит за лапу другая лапа — какая разница, что там ещё есть в мире?

Прочитав это мне стало грустно и до боли одиноко, оказывается что у меня нету этого лисенка.

 

 

                         Plouă…în suflet

 

the_rain_that_falls__by_redfraction1

 

Plouă. În acest oraș pustiu și trist m-a adus toamna la un scurt randez-vous cu vara. Nu am nici întrebări și nici răspunsuri. Zilele cenușii și apăsătoare se perindă una după alta  și aici sufletul meu se contopește cu materia și e ca într-o capcană, e ca și prins într-o pînză de pșianjen fără scăpare. Am obosit… ochii mei au obosit să aleagă intre negru și alb.

Și atunci strig:” Învață-mă să trăiesc și să uit unde s-a despărțit sufletul de corp!” Dar sub ploaie nu mai simți nimic și-ți continui calea mai departe și lacrimile de pe față se contopesc cu picăturile de ploaie

 

                                          Unde îți sunt aripile?

311

Seara când vii îți scoți tricoul cu fața spre perete. Eu vad cicatricile apărute recent pe spatele tău. Îmi vine sa plâng de durere.

-Unde îți sunt aripile tale care îmi plăceau atât de mult?!

Înainte dispuneam de timp unul pentru celălalt, acum avem treburi, ceea ce demonstrează că supravețuiește cel mai puternic și negrul este alb.

Ambii am pierdut câte ceva în această luptă absurdă.

-Apropo, unde-ți sunt aripile care-mi plăceau atât de mult?

Eu nu te întreb câți bani faci sau câte femei ai avut, dar văd că nu-ți plac geamurile deschise cu transparența lor. Și dacă mâine se va întâmpla ceva groaznic, noi vom muri fără aceste aripi care-mi plăceau atât de mult.

-Unde-ți sunt aripile care-mi placeau? Unde?

 

                                     Клубок мыслей

132

 

 

Мне одиноко, до сумашествия одиноко. Иногда кажется что хочется залезть на стены от одиночества.

Сейчас вечер и идет дождь и я нетерпеливо жду когда-же он придет. Мне так грустно, хотя бывают дни когда мне все безразлично, в том числе и его присутствие.

Иногда мне хочется чего-то, а иногда я не хочу ничего. В большинстве случаев я не хочу ничего, хотя всегда прошу Бога о чем-то и молюсь.Бывали дни когда я страстно молилась, а бывали дни  моей жизни когда я даже не хотела слышать о Боге, хотя в своей душе я от него и не отрекалась.

Бывают дни когда я в полном отчаянии и в ужасе от того что со мной творится. Не знаю, борец я или нет, но для меня бывают дни, а их много что борюсь сама с собой и даже не знаю кто побеждает, я или мои отчаяния которые  душат меня из-за дня в день.

Я не знаю куда иду и чего хочу. Мне кажется я потеряла дорогу и иду просто по течению.Бывают дни когда я счастлива, но в основном мне страшно одиноко даже с близкими людьми рядом. Иногда я полна любви и готова отдать ее всю, а иногда просто всех ненавижу.

Мы люди в своей сущности эгоистичные существа и одинокие по своей натуре. Мы всегда стремимся окружать себя  друзьями и предметами, животными  чтобы заполнить свою внутреннюю пустоту. Всегда нам чего-то мало и мы хотим большего. Мы, а точнее наши души порхают как ночные бабочки на свет лампочки. Стремимся к свету, но погибаем в темноте. Это часть нашей сущности- появиться и уходить в одиночестве, которая безцветная, но всегда сгущает краски.

Advertisements